De strijd tegen ziektes verspreid door muggen

Muggen zijn een vervelende soort ongedierte. Ze voeden zich met het bloed van mensen en daardoor kunnen ze ziektes overbrengen. In bloed vind je immers een besmettingsbron en virussen verschuilen zich ook in je bloed. Er is een ware jacht gaande op exotische muggensoorten die ernstige ziektes kunnen verspreiden. We keken naar de jacht op deze muggensoorten en de gevolgen van deze beestjes voor jou en mij.

Een exoot die meelift

We gaan naar steeds meer exotische landen op vakantie, en dat heeft gevolg voor het aantal insecten wat je in ons land tegenkomt. Zo komen er regelmatig verhalen naar boven van een exotische muggensoort die in jouw bagage verscholen zit en vervolgens in jouw huis terecht komt. Denk je dan bijvoorbeeld aan de mug die malaria kan verspreiden dan ben je niet gelukkig wanneer blijkt dat deze is meegelift in de vorm van larven in jouw bagage en in jouw huis terechtkomt. Velen zijn angstig wanneer ze opeens onbekende muggen zien in hun huis na een verblijf in een land waar malaria voorkomt. Feit is dat je niet heel bang hoeft te zijn dat je besmet zult raken met malaria door een dergelijke mug. Deze muggen zijn namelijk de verspreiders van malaria, en muggen uit een nest zullen niet snel malaria met zich meedragen in hun DNA. Had je een volwassen malariamug in jouw bagage zitten dan is de kans nihil dat deze levend uit jouw koffer vliegt nadat jij je bagage overmaakt. Malaria uitbraken komen dus ook nauwelijks voor in ons eigen land. De reden daarvan is dat de muggen die de ziekte verspreiden niet in eigen land voorkomen. Jij bent als het goed is ingeënt tegen malaria voor je naar een land afreisde waar je deze malariamug tegenkomt. Het is dan ook mede om die reden dat je niet snel last van malaria zult krijgen op vakantie.

De gevaren van de tijgermug

De tijgermug is een aziatische muggensoort die vooral via bamboeplanten en autobanden ons land binnenkomt. De eitjes van deze muggensoort zitten verstopt in de bamboe of tussen het materiaal van de autobanden. Deze muggensoort is in eigen land een gevreesde verspreider van ernstige ziektes. Gelukkig zal de tijgermug in ons eigen land niet kunnen overleven nadat de eitjes zijn uitgekomen. De reden is dat ons klimaat heel anders is dan in het land van herkomst van deze beestjes. De tijgermug heeft behoefte aan een veel warmer en ook veel vochtiger klimaat dan dat je hier tegenkomt. Ben jij zelf in een land op vakantie geweest waar deze tijgermug leeft dan is het wel zaak dat je alert bent en blijft op de symptomen van ziektes die dit ongedierte kan verspreiden. Ga je op vakantie naar het buitenland dan zal je altijd een aantal vaccinaties moeten halen die horen bij het land waar je heen gaat. De kans dat je een ziekte zou oplopen die door de tijgermug wordt verspreid is dan ook relatief klein. Mocht je toch het vermoeden hebben dat je bent gestoken door een tijgermug en kom je daar in eigen land achter, dan is het goed om niet te wachten maar gelijk naar een arts te gaan. Mocht je een tijgermug zien in je huis na een verblijf in een land waar deze dieren voorkomen dan is het advies van de RIVM dat je er één vangt (liefst levend) waarna men deze kan komen ophalen en bestuderen. Er zal navraag worden gedaan bij jou naar de herkomst van de tijgermug. Heb je bijvoorbeeld net een lucky bamboo in huis gehaald dan is het duidelijk dat het dier daarin zat. Er zal dan worden gekeken of de tijgermug ook besmet is met een virus wat hij kan overdragen.

Hoe de NVWA voorkomt dat muggen ziektes overbrengen

Er zijn uiteraard heel veel verhalen bekend over muggen uit het buitenland die ernstige ziekten kunnen verspreiden. Feit is dat deze ziekten dan vooral in het buitenland zelf worden opgelopen terwijl je er pas in eigen land achter komt. Denk in dat geval bijvoorbeeld aan aandoeningen als knokkelkoorts en chikungunya. Deze ziekten zijn besmettelijk en dat heeft nogal wat gevolgen. Kom jij erachter dat je in het buitenland ziek werd, ga dan gelijk naar een arts toe. Kom je hier in Nederland achter, dan is het advies van de NVWA dat jij je meldt bij een ziekenhuis waar men je in een isolatie zal brengen tot blijkt welke ziekte je onder de leden hebt. De NVWA voorkomt dat muggen uit het buitenland ziektes overbrengen door te zorgen voor een

 bestrijding van deze aandoeningen. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit controleert dat deze exotische muggen zich niet kunnen verspreiden in Nederland wanneer ze eenmaal zijn aangetroffen. Ook wordt er door de NVWA gemonitord of er invasieve muggen aanwezig zijn die ziektes kunnen overbrengen. De overheid zet dus via ziekenhuizen maar ook via de NVWA alles in om te voorkomen dat exotische ziekten ons land kunnen overspoelen.

Vergelijk ongediertebestrijders in jouw regio!

Iedere klus is anders. Daarom zijn er flinke prijsverschillen. Wees verstandig en vergelijk eerst de prijzen zodat je zeker weet dat je niet de hoofdprijs zult betalen! Vul hieronder je postcode in en begin direct met het vergelijken van offertes. Zo kun je tot wel 30% besparen!