Integrated pest management kosten

Heb je een bedrijf, dan is er één ding waar je niet op zit te wachten. Juist; ongedierte. Ongedierte is een ware plaag voor het bedrijfsleven; het lijkt alsof je er niets aan kan doen. Ongedierte overkomt je en tegen de tijd dat je er achter komt is het vaak ook al te laat. Je hebt doorgaans al met een uitbraak van plaagdieren te maken op het moment dat je ze ziet lopen in jouw bedrijf. Dit alles heeft ertoe geleid dat er een steeds strengere controle is op plaagdieren. In dit alles zijn we behoorlijk aan het doorslaan waardoor er behoefte was aan een nieuw systeem. We hebben het over integrated pest management.

Wat is er mis met het oude systeem

Het oude systeem van ongediertebestrijding leek jarenlang goed te werken. Een uitbraak van ongedierte van wat voor soort dan ook werd aangepakt met DDT. Dit middel doodde al het ongedierte wat jouw bedrijf lastig viel. Het bleek echter ook een paar behoorlijke nadelen te hebben, die jarenlang onderschat zijn. We hebben ze kort voor je benoemd:

  • Schade aan het milieu. Niet alleen het ongedierte werd uitgeroeid door het gebruik van DDT bij de bestrijding van ongedierte. De normale populatie rondom een bedrijf kreeg ook een flinke klap te verduren wanneer er werd bestrijd met DDT. Het middel werd immers na de bestrijding van het ongedierte in het riool gegooid waardoor het rioolwater ernstig vervuild raakte. Het ecosysteem van de omgeving van een bedrijfspand werd behoorlijk aangetast door jouw pogingen om ongedierte te bestrijden. Deze schade bleek gelukkig niet onomkeerbaar. Er is wel een grootse sanering van de grond rondom een bedrijf nodig om deze schade tot een minimum te beperken.
  • Schade aan de volksgezondheid. DDT bleek een middel wat niet alleen schadelijk was voor ongedierte maar ook voor de mens zelf. De stoffen in DDT hebben een schadelijke uitwerking op jouw gezondheid. Moest je altijd al beschermende kleding dragen tijdens de bestrijding van ongedierte met DDT, tegenwoordig wordt duidelijk dat het ook zijn gezondheidsgevolgen op de lange termijn heeft. Deze schade zal nog een lange nasleep hebben maar op den duur ook verdwijnen.

Waarom de huidige bestrijding niet goed helpt

Toen de nadelige gevolgen van het oude systeem merkbaar werd gingen we over op een andere manier van ongedierte bestrijding. We gingen bedrijven helemaal onder de loep nemen om de schade van plaagdieren te beperken. Daarbij kijken we naar de volgende zaken:

  • De constructie van een gebouw. Een gebouw moet zodanig gebouwd zijn dat er geen ongedierte in kan gaan nestelen. Kleine hoekjes, ondergrondse loze ruimtes, het zijn allemaal zaken die het uiterst aantrekkelijk maken voor plaagdieren om er een nest te bouwen.
  • De risico factoren. Er wordt gekeken naar factoren die een risico vormen in het bedrijf. Denk daarbij aan zakken met voorraad die open blijven staan waardoor er ongedierte in kan gaan nestelen. Daarnaast wordt er gekeken naar de manier waarop voorraden eindfabricaat worden opgeslagen. Dit moet zodanig gebeuren dat ongedierte er niet gemakkelijk in kan gaan zitten.

Integrated Pest Management de nieuwe stap

Het als laatste beschreven systeem leek te werken, tot bekend werd dat we door begonnen te slaan in het uitroeien van plaagdieren. Er werd te pro actief gewerkt waardoor het hele ecosysteem rondom bedrijven op de schop ging. Ook bij de agrarische sector was hier sprake van. Het gevolg was dat ons voedsel op een steeds kunstmatigere manier geproduceerd werd omdat risico’s werden uitgesloten. Integrated Pest Management blijkt de nieuwe stap te zijn. Daarin wordt gekeken naar de samenhang tussen het bedrijfsleven en een ongedierte uitbraak. Er wordt gekeken naar methodes waarop een ongedierte uitbraak voorkomen kan worden in plaats van bestreden. Daarbij wordt ook gekeken naar methodes die niet ingrijpend zijn voor het milieu. Een pand helemaal opnieuw bouwen zodat er geen ongedierte in kan gaan huizen kan een oplossing zijn, maar dit is uiteindelijk niet zaligmakend. Integrated Pest Management is dus iets wat tijdens het hele proces van een bedrijf wordt ingezet. Er wordt gewerkt aan duurzame plaagdier bestrijding. Er wordt gekeken naar de invloed van organismen op elkaar. Een duidelijk voorbeeld is te zien in het buitenland waar de wijngaarden op een milieu vriendelijke manier worden beschermd. In plaats van de druivenstruiken in te sprayen met een middel tegen bladluis wordt er gebruik gemaakt van lieveheersbeestjes die de luizen van de planten opeten. Op deze manier is er sprake van een milieuvriendelijke manier van bestrijding van ongedierte. Deze methode waait nu ook letterlijk over naar ons land waarbij we naar steeds milieuvriendelijkere oplossingen gaan kijken.

Hoe de prijs van IPM wordt bepaald

Aan deze nieuwe methode van ongediertebestrijding, in vakjargon IPM genoemd, valt lastig een prijskaartje te hangen. De reden hiervan is heel eenvoudig. Geen twee situaties zijn hetzelfde en er moet per bedrijf worden gekeken naar de werkzaamheden die nodig zijn. De prijs hangt wel af van een aantal factoren:

  • De afmeting van het bedrijfspand. Dit ligt voor de hand. De grootte van het werkgebied bepaalt voor een belangrijk deel de kosten van de werkzaamheden die voortdurend moeten worden uitgevoerd.
  • Het aantal momenten waarop wordt gecontroleerd. Laat je iedere week jouw bedrijf controleren op plaagdieren aan de hand van dit systeem en laat je iedere week een medewerker langskomen dan zullen de kosten behoorlijk oplopen. Is het iets wat bij de bedrijfsvoering wordt geïntegreerd waardoor je zelf een deel van de werkzaamheden gaat doen, dan vallen de kosten mee.

Milieuvriendelijke ongediertebestrijding

Wil jij voor je bedrijf deze vorm van milieuvriendelijke ongediertebestrijding dan vraag je eerst offertes op. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt direct vrijblijvend meerdere offertes om te vergelijken. Dat levert een voordeel op tot 25 procent. Kijk naar de volgende punten:

  • Een juiste indicatie van het arbeidsloon. Het arbeidsloon moet per uur worden uitgesplitst. Je vergelijkt de hoogte hiervan.
  • De materiaalkosten vermeld. De materialen die worden gebruikt bij de IPM moeten worden vermeld op de offerte.
  • De prijzen inclusief BTW. Ook al wordt er tussen twee bedrijven gehandeld, de BTW moet vermeld worden.
  • De kilometerkosten. Een bedrijf moet kosten maken om bij jou te komen. Die kosten moeten uiteraard worden vergoed. De hoeveelheid kilometers moet op de offerte worden vermeld.

Vergelijk ongediertebestrijders in jouw regio!

Iedere klus is anders. Daarom zijn er flinke prijsverschillen. Wees verstandig en vergelijk eerst de prijzen zodat je zeker weet dat je niet de hoofdprijs zult betalen! Vul hieronder je postcode in en begin direct met het vergelijken van offertes. Zo kun je tot wel 30% besparen!