Keurmerken ongedierte bestrijden en garanties

Op het moment dat jij als woningbezitter last hebt van ongedierte wil je daar uiteraard zo snel mogelijk vanaf. We keken voor jou bij een aantal ongediertebestrijders en ontdekten dat er helaas nogal wat kaf onder het koren zit. Er zijn behoorlijk wat ongediertebestrijders die met verouderde diploma’s en materialen werken. Daardoor is de kans groot dat je iemand inhuurt die ofwel met verouderde technieken, ofwel met schadelijke materialen werkt. Het is dan ook goed om vooraf te kijken bij ongediertebestrijders naar de keurmerken die men voert. We namen een paar van die keurmerken onder de loep.

KPMB IPM

Op het moment dat jij een rattenplaag hebt is het goed dat deze zo snel mogelijk maar ook zo vakkundig mogelijk wordt bestreden. Ratten zijn immers de veroorzakers van ernstige ziektes in een huis doordat ze bacteriën vanuit het riool jouw huis in kunnen brengen. Een bestrijder die jij inhuurt om ratten te verdelgen moet dan ook verbonden zijn aan een keurmerk. Het keurmerk voor rattenbestrijders is KPMB IPM. De bestrijding van ratten buiten dient te gebeuren met het gebruik van Rodenticiden. Dit is een bestrijdingsmiddel wat geen schadelijke invloed heeft op het milieu maar wat wel uiterst dodelijk is voor ratten. Wil een rattenbestrijder erkend zijn voor zijn werk dan moet hij zich aanmelden bij dit keurmerk. Op dat moment staat vastgelegd dat men werkt volgens goedgekeurde methoden om ratten te bestrijden. Het hele proces wordt gemonitord en daarnaast wordt er gekeken naar een duurzaam resultaat. De rattenplaag dient doeltreffend bestreden te worden zonder dat het milieu daar verder onder te lijden heeft. De processen worden gemonitord en daarnaast worden ze regelmatig gecontroleerd. Een rattenbestrijder die dit keurmerk draagt is dus een waardige partner om op een veilige manier een rattenplaag aan te pakken. Ook agrariërs die zelf een rattenprobleem aanpakken moeten aan de eisen van dit keurmerk voldoen. Ook zij worden daar periodiek op gecontroleerd.

Keurmerk Plaagdier Management

Voor het management van plaagdieren rondom bedrijfsgebouwen wordt gebruik gemaakt van bedrijven die het keurmerk plaagdier management hebben. Dit zijn grote bestrijdingsbedrijven die personeel hebben wat voortdurend geschoold wordt. De aanpak van plaagdier overlast rondom bedrijven verandert namelijk voortdurend door de hogere eisen die namens de overheid worden gesteld. Er wordt steeds nauwer gekeken naar de gevolgen van plaagdieren op de volksgezondheid. Daarnaast wordt er steeds meer bekend over de invloed van bestrijdingsmethoden op de volksgezondheid en op het milieu. Het keurmerk plaagdier management wordt dan ook afgegeven aan bedrijven die de zorg hiervoor rondom bedrijfsgebouwen verlenen. Daarbij wordt gekeken naar Integrated Pest Management. Dit houdt in dat er voortdurend wordt gemonitord of er sprake is van een beginnend probleem. Plaagdierenoverlast ontstaat namelijk niet uit het niets; het is iets wat  je met een geoefend oog al een tijd vooraf kan zien aankomen. Bij dit keurmerk hoort ook het letten op bouwkundige tekortkomingen waardoor plaagdieren zich gemakkelijk kunnen vestigen bij een gebouw. Onhygiënische toestanden zullen ook leiden tot een ongedierte plaag. Bedrijven die dit keurmerk voeren zijn gespecialiseerd op het scannen en adviseren van bedrijven waarbij dit soort toestanden aan de orde van de dag zijn.

VCA

Bij de bouw van een bedrijvenpand kan al worden voorkomen dat er een risico is op plaagdierenoverlast. Aannemers die aangesloten zijn bij het keurmerk VCA zijn aannemers die bij iedere stap in het bouwproces controleren of er plaagdieren kunnen huizen in de constructies die zij maken. Dit heeft te maken met het bouwproces wat wordt aangehouden. Aannemers die bij dit keurmerk zijn aangesloten worden tijdens het ontwerp, de bouw en de oplevering van een pand gecontroleerd door dit keurmerk. Wanneer de aannemer van jouw pand dit keurmerk draagt weet je dan ook zeker dat er geen mogelijkheid is geboden aan plaagdieren om zich in jouw pand te vestigen.

Garantie op ongediertebestrijding

Is er eenmaal ongedierte bestreden bij jouw huis of bedrijf dan wil je uiteraard wel een garantie hebben dat de plaag niet meer terugkomt. Deze garantie zal niet iedere bestrijder jou zomaar geven. Het verdient dan ook de voorkeur dat je altijd eerst de algemene voorwaarden leest voordat je een ongediertebestrijder gaat inschakelen. Let daarbij op de volgende punten:

  • Voorkomen van nieuwe problemen. Een ongediertebestrijder die alleen een nest weghaalt maar de sporen laat zitten levert geen langdurend resultaat. Feit is namelijk dat veel plaagduren de geur van hun soortgenoten waarnemen, zelfs wanneer het nest al verdelgd is. Ze zullen dan ook van buitenaf terugkeren naar het nest om er opnieuw een kolonie in te beginnen. Een nest moet dus goed worden bestreden waarbij het ongedierte niet alleen wordt verdelgd maar waarbij ook de sporen worden verwijderd.
  • Een nest dichtmaken. Het dichtmaken van een nest lijkt een vanzelfsprekend iets maar dat is het niet. Een goede ongediertebestrijder zal een verdelgd nest afdichten zodat ongedierte niet opnieuw de kans krijgt om het nest te betreden. Een wespennest in een spouwmuur kan met kit worden afgedicht waardoor het ontoegankelijk wordt. Een muizenhol wordt afgedicht bij de toegang waardoor muizen van buitenaf niet opnieuw in het hol kunnen gaan wonen. Een wespennest in een boom zal na het bestrijden van de wespen vernietigd worden. Vaak gebeurt dit door het nest te verbranden.

Een betrouwbare bestrijder inschakelen

Het is zaak om een betrouwbare bestrijder in te schakelen. Dat doe je door eerst offertes op te vragen. Je vergelijkt ze op de volgende punten:

  • Alles staat op de offerte vermeld. Op de offerte die je ontvangt moeten materiaal, arbeidsloon, voorrijkosten en kilometerkosten apart staan vermeld.
  • De BTW op de offerte. De offerte dient de prijzen inclusief de BTW te vermelden. Prijzen ‘exclusief BTW’ hoef je niet te accepteren.
  • Vergelijk de kilometers. Een verdelger zal kilometers maken om bij jou te komen. Deze vergelijk je door een bestrijder te kiezen die bij jou in de buurt gevestigd is.
  • Keurmerken vergelijken. Kijk of een bestrijder minimaal één van de bovengenoemde keurmerken draagt. Ook bij de algemene voorwaarden kan je terugzien of je met een betrouwbare partij te maken hebt.

Vergelijk ongediertebestrijders in jouw regio!

Iedere klus is anders. Daarom zijn er flinke prijsverschillen. Wees verstandig en vergelijk eerst de prijzen zodat je zeker weet dat je niet de hoofdprijs zult betalen! Vul hieronder je postcode in en begin direct met het vergelijken van offertes. Zo kun je tot wel 30% besparen!