Informatie en advies over ongediertebestrijding
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Ongedierte in je huis of tuin is iets waar jij niet op zit te wachten. In de eerste plaats omdat ongedierte jouw rust verstoort terwijl je juist wil kunnen ontspannen in huis of in je tuin. Daarnaast is het vervelend omdat ongedierte je altijd op kosten jaagt. We keken naar de kosten van ongedierte en daarnaast keken we naar de manier om te besparen op de kosten van ongedierte bestrijden.

De kosten van een bestrijder versus zelf bestrijden

We informeerden bij speciaalzaken in ongediertebestrijding en bij bestrijders zelf naar de kosten van hun diensten. We maakten onderstaand schema.

Welke plaagdieren worden bestreden Kosten zelf doen Diensten ongediertebestrijder Prijs ongediertebestrijder
Ratten Plaatsen rattenvallen a 12 euro per stuk Lokaliseren rattennest, verdelgen ratten, vangen ratten Tussen 125 en 165 euro
Muizen Plaatsen muizenvallen a 2,50 euro per stuk Lokaliseren muizennest, verdelgen muizen, vangen muizen Tussen 95 en 124 euro
Wespen Plaatsen wespenval a 5 euro per stuk Verdoven en verdelgen wespen, verdelen en vernietigen wespennest Tussen 115 en 129 euro
Vliegen Sprayen met spray voor vliegend ongedierte Verdelgen vliegennest, doden vliegen in je huis Tussen 75 en 115 euro
Houtworm en boktor Complete set om houtworm en boktor uit te roken a 149 euro, goed voor 40 vierkante meter  Uitroken en verdelgen houtworm en boktor Tussen 4 en 11 euro per vierkante meter

Zelf doen is vaak goedkoper

Je ziet in bovenstaand schema dat zelf ongedierte verdelgen altijd een stuk goedkoper is dan een bestrijder inhuren. De reden hiervan is heel simpel. Bij een bestrijder betaal je voor een aantal zaken:

  • De materiaalkosten. De materialen die een bestrijder gebruikt zijn vaak hetzelfde als die je in de winkel koopt. De bestrijder heeft echter altijd materialen bij zich die niet alleen bedoeld zijn om ongedierte te doden, maar ook om het nest te vedelgen. Dat is waar het grote verschil zit. Een kolonie uitroeien maar het nest laten zitten is wachten op een volgende uitbraak. Een bestrijder kan dan ook in het geval van een plaag die steeds terugkeert een stuk voordeliger zijn dan iedere keer een middel kopen in de winkel.
  • Kilometerkosten. Dit is iets waarop je kan besparen. Je kiest een bestrijder uit die in jouw eigen omgeving gevestigd is. Ga je zelf ongedierte bestrijden dan hoef je helemaal geen kilometerkosten te maken.
  • Voorrijkosten. Dit zijn de vaste kosten die worden berekend voor zaken als het klaarzetten van de materialen en het aanvoeren van het gereedschap naar de werkplek. Ook het aanschaffen van materialen voor de bestrijding valt onder de voorrijkosten. Voorrijkosten liggen tussen de 20 en 45 euro, afhankelijk van het type plaag wat wordt bestreden.
  • Arbeidsloon. Dit is een post waar behoorlijk wat discussie over bestaat met een ongediertebestrijder. Feit is dat een ongediertebestrijder vaak nog geen uur bezig is met het uitvoeren van een klus. Toch zal hij minimaal een uur, maar vaak twee uur incalculeren voor de werkzaamheden. De reden is dat hij het zich niet kan permitteren om naar heel veel klussen op een dag te gaan. Bedenkt dus goed of je het wel echt noodzakelijk acht dat er een bestrijder komt.
  • BTW. Dit is een post waar de ongediertebestrijder niets aan kan doen. De BTW moet nu eenmaal worden betaald. Die draagt de ongediertebestrijder af aan de belastingdienst.

Gratis ongediertebestrijding

Ongedierte bestrijding wordt in een aantal gevallen gratis aangeboden door instanties. We keken naar de mogelijkheden om hier gratis gebruik van te maken:

  • Gemeenten die gratis bestrijding aanbieden. Veel gemeenten in Nederland hebben een contract met een ongediertebestrijdingsbedrijf. Dit bedrijf levert de diensten aan jou gratis, of tegen een sterk gereduceerd tarief afhankelijk van afspraken die zijn gemaakt. Heeft de gemeente geen contracten met een ongediertebestrijdingsbedrijf dan zijn er soms afspraken gemaakt met de brandweer voor het verwijderen van een wespennest.
  • Woningstichtingen met een abonnement. Bij het huren van een huis kan je een abonnement afsluiten waarmee jij je indekt tegen de kosten van kleine klussen. Denk in dat geval aan het ophangen van lampen, maar ook aan het bestrijden van ongedierte in huis. Deze abonnementen kosten tussen de 4 en 7 euro per maand en zijn voor jou als huurder absoluut een goed idee. Je bespaart er aanzienlijk door wanneer je een keer een ongedierteplaag hebt.
  • Een noodfonds. Lukt het jou niet een ongedierteplaag te verdelgen of heb je geen geld om dit te doen, dan is er altijd nog de mogelijkheid om een beroep te doen op een noodfonds. Denk in dat geval aan een noodfonds bij de woningstichting. Je mag ook denken aan een noodfonds in de vorm van bijzondere bijstand om een ongedierteverdelger in te schakelen. In dat geval dien je aan te tonen dat er sprake is van een ernstig probleem en van jouw onvermogen om zelf deze kosten te dragen.

Offertes vergelijken

Je bespaart het snelste op de kosten van een ongediertebestrijder door eerst offertes op te vragen. Dat doe je met deze knop. Je ontvangt een aantal offertes op maat die je kan gaan vergelijken. Dat zal je een voordeel opleveren wat gelijk al kan oplopen tot 25 procent. Je vergelijkt ze op de punten die we benoemden:

  • Arbeidsloon
  • Voorrijkosten
  • Materiaalkosten
  • Kilometerkosten
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

6x Valse vooroordelen bij ongediertebestrijding

Heb je ongedierte in je huis, dan hangt daar nogal wat schaamte

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten

Ongedierte is iets waar jij nooit op zit te wachten. Of je

voorbereiding ongedierte preventie

Ongedierte bestrijden checklist + stappenplan

Het is een van de grootste punten van frustratie bij woningbezitters. Je