Kosten vogelwering

Woon je in een flat of in een rijtjeshuis dan lijkt het zo romantisch. Vogels die rondom je huis scharrelen en er hun nest bouwen. Met die liefde is het echter snel gedaan wanneer blijkt dat er bijvoorbeeld duiven hun nest bouwen in jouw dakgoot. Duiven zullen namelijk altijd poepen in de buurt van hun nest. Duivenpoep kan behoorlijk stinken en daarnaast kunnen er ziektes en bacteriën in zitten die schadelijk zijn wanneer je er dagelijks in zit. We keken dan ook naar de kosten en de methodes voor vogelwering.

Hoeveel kost vogelwering

We informeerden bij speciaalzaken naar de kosten van vogelwering en kregen een aantal offertes toegestuurd:

Welke manier van vogelwering pas je toe Hoe werkt deze manier Prijs
Plaatsen van duivenpinnen Doordat je een soort opstaande spijlen plaatst kunnen duiven niet in de dakgoot of op een schutting/balkon gaan zitten en nestelen. Tussen 7 en 20 euro per strekkende meter
Plaatsen van duivenpinnen Duivenpinnen die je in een dakgoot plaatst waardoor de duiven niet in je dakgoot kunnen gaan zitten Tussen 8 en 12 euro per strekkende meter
Plaatsen van een vogelweringsborstel Een borstel die voorkomt dat vogels onder de dakpannen kunnen gaan nestelen. Tussen 12 en 13 euro, borstels gaan per meter
Reiniger voor vogelpoep Met een reinigingsmiddel wordt de vogelpoep en de penetrante geur verwijderd Tussen 8 en 9,50 euro per fles
Plaatsen van een net Een net wat voorkomt dat vogels op je balkon kunnen gaan zitten Tussen 2 en 6 euro per vierkante meter

Duivenpinnen en hun werking

Duivenpinnen koop je  het beste bij de speciaalzaak. Ze zijn er in meerdere soorten en maten. We kwamen de volgende soorten tegen:

 • Duivenpinnen U1. Dit is een variant die een heel smalle basis heeft. Er is een basis van 2 centimeter waardoor deze op een heel smalle schutting of balkon te bevestigen is.
 • Duivenpinnen U2. Dit is een soort die 10 centimeter breed is bovenin. Hij is in staat om op dakgoten te worden geplaatst en een middelmaat vogels tegen te houden.
 • Duivenpinnen U4. Deze soort is bovenin 14 centimeter breed. Dat houdt in dat je er grotere vogels mee kunt weren. Niet alleen duiven maar bijvoorbeeld ook vlaamse gaaien kunnen dus worden tegengehouden.
 • Duivenpinnen E2. Bij deze soort staan de pinnen recht omhoog. De basis is breder waardoor de bevestiging steviger is.
 • Duivenpinnen E4. Pinnen met een brede basis en daardoor stevig te bevestigen. Voor middelgrote vogels.
 • Duivenpinnen E6. De grootste duivenpinnen. De breedte is 20 centimeter waardoor geen enkele vogelsoort nog kan gaan broeden.

Alternatieve methodes

Duivenpinnen mogen dan het meest doeltreffende middel zijn; echt vriendelijk ziet het er niet uit. Je kan dan ook kiezen voor een alternatieve methode wanneer je wil dat je geen overlast van vogels in je tuin of balkon krijgt.

 • Borstels onder de dakgoot. Er zijn speciale rager-borstels te koop die je plaatst in de dakgoot onder de dakrand. Je voorkomt dat er vogels onder de dakrand kunnen gaan nestelen. Daarnaast wordt gelijk het regenwater in de dakgoot gefilterd waardoor er geen blad in je regenpijp kan komen te zitten. Deze borstels die je wel goed vast te zetten. Een sterkere vogel is in staat om deze ragers te verwijderen. Denk aan kauwen en kraaien.
 • Een net. Een net voor je balkon hangen is de gemakkelijkste en goedkoopste manier om vogels te weren van je balkon. Houd er wel rekening mee dat het uitzicht wordt beperkt door het plaatsen van netten en dat het een relatief kwetsbare oplossing is. Wanneer het een probleem is wat maar voor een heel beperkte tijd moet worden bestreden is een net wel de voordeligste oplossing.

Het plaatsen van vogelwering

Vogelwering wordt verkocht in speciaalzaken zodat je het zelf kan plaatsen in je tuin of op je balkon. Toch is het aan te raden om het te laten plaatsen door een specialist. Dat komt doordat de pinnen behoorlijk scherp zijn. Je zou je gemakkelijk kunnen verwonden wanneer je de duivenpinnen plaatst bij je huis. Daarnaast kan een professioneel klussenbedrijf de pinnen doorgaans beter vastzetten waardoor je niet tot gevaarlijke situaties komt. Reken voor de diensten van een klussenbedrijf op een tarief wat ligt tussen 40 en 55 euro per uur.

Hoe de kosten worden bepaald

Hoeveel jij betaalt aan vogelwering wordt bepaald door een aantal factoren. We hebben ze op een rij gezet.

 • Het soort vogels. Het soort vogels wat overlast bezorgt is van belang bij het treffen van maatregelen. Heb je te maken met een grote soort vogels zoals duiven en kraaien, dan zal je een brede vogelwering moeten aanschaffen. Gaat het om een kleinere vogelsoort dan kan je volstaan met een smallere vogelwering.
 • De periode van overlast. Heb jij het hele jaar door overlast van vogels dan moet je een permanente maatregel laten treffen. Heb je echter een deel van het jaar last van vogels dan kan je volstaan met een minder permanente maatregel zoals netten.

Offertes voordat je aanschaft

Je kan offertes opvragen voordat je overgaat tot de aanschaf van vogelwering. Dat doe je met deze button. Je ontvangt meerdere offertes die je vergelijkt op de volgende punten:

 • Een complete offerte. Dat wil zeggen dat het materiaal, BTW, voorrijkosten maar ook eventueel arbeidsloon erop staan.
 • Kilometerkosten bij een klussenbedrijf. Door te kiezen voor een lokaal klussenbedrijf bespaar je op de kilometerkosten.

Vergelijk ongediertebestrijders in jouw regio!

Iedere klus is anders. Daarom zijn er flinke prijsverschillen. Wees verstandig en vergelijk eerst de prijzen zodat je zeker weet dat je niet de hoofdprijs zult betalen! Vul hieronder je postcode in en begin direct met het vergelijken van offertes. Zo kun je tot wel 30% besparen!