Informatie en advies over ongediertebestrijding
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Ongedierte in je huis of in je tuin is iets waar niemand op zit te wachten. Wanneer je in de zomermaanden opeens gezoem naast je terras hoort zal je dan ook niet blij opkijken. Muizenkeutels in je huis is eveneens iets waar je vrolijk van wordt. We keken naar de stappen die je doorloopt bij het inschakelen van een ongediertebestrijder en kwamen tot een checklist.

Hoeveel kost een ongediertebestrijder

We vroegen offertes op van ongediertebestrijders en kwamen tot de volgende prijsopgaven:

Wat voor ongedierte wordt er bestreden Hoe is de prijs samengesteld Prijs
Wespennest Per klus, minimum tarief doorgaans 1 uur Tussen 85 en 135 euro
Muizen of ratten Per klus, minimum tarief 2 uur. 2 bezoeken voor bestrijding en verwijderen vallen. Tussen 90 en 155 euro
Clustervliegen Per klus, minimum tarief doorgaans 1 uur Tussen 79 en 99 euro
Latrinevliegen Per klus, minimum tarief doorgaans 2 uur Tussen 99 en 135 euro
Boktor en houtworm Per vierkante meter, tarief afhankelijk van intensiteit werk Tussen 6 en 12 euro
Kakkerlakken Per klus, minimum tarief doorgaans 1 uur Tussen 95 en 145 euro

Stap 1: herken het ongedierte

We benoemden in het bovenstaande schema een aantal veel voorkomende soorten ongedierte. Voordat je een bestrijder gaat inschakelen is het goed om te weten met wat voor soort ongedierte je te maken hebt. Je zal dit namelijk moeten omschrijven aan de bestrijder. Aan de hand van Google of de website van de GGD kan je opzoeken wat voor ongedierte je in je huis hebt. We hebben een paar soorten voor je toegelicht.

  • Clustervliegen. Deze vliegen tref je aan in grote groepen. Het nest zal ergens in je huis zitten. Veel clustervliegen leggen hun eitjes in bijvoorbeeld je vuilnisbak. In de zomer, wanneer het afval gaat broeien, is dit een perfecte voedingsbron.
  • Latrinevliegen. Deze soort vliegen zal vooral tegen je raam aan zitten. Het zijn groter vliegen dan fruitvliegen maar ze zijn een slag kleiner dan clustervliegen of huisvliegen. Ze hebben hun nest vooral in je kruipruimte zitten waar het vochtig en donker is.
  • Boktor en houtworm. Dit zijn soorten ongedierte die aan elkaar verwant zijn. De houtworm is namelijk een jonge boktor. Geef boktor dan ook niet de kans om te vermenigvuldigen en bestrijd houtworm wanneer je het ziet.

Stap 2: Wat kan je zelf doen

Heb je het ongedierte geïdentificeerd, kijk dan eerst wat je zelf kan doen om deze soort te bestrijden. Ongedierte zoals mieren kan je zelf bestrijden door het nest te begieten met kokend water. Een beginnende vliegenplaat in een vuilnisbak valt te bestrijden met een spuitbus die je koopt bij de vakhandel. Heb je één of twee muizen dan kan je die vangen met een muizenval. Het wordt pas een probleem wanneer er geen middel in de vakhandel te koop is of wanneer de bestrijding niet werkt.

Stap 3: Is het een plaag

Je spreekt van een plaag wanneer je echt overlast hebt van ongedierte. Een wesp die met het haardhout is meegelift jouw huis in zal wakker worden en gaan vliegen. Je schrikt ervan maar het is geen plaag. Je kan de wesp eenvoudig verwijderen waarna het probleem verholpen is. Heeft de wesp echter een nest gebouwd achter het haardhout, in jouw spouwmuur of aan de rand van je terras dan is er sprake van een plaag. In dat geval is het zinvol om een bestrijder in te schakelen. Kijk dus eerst goed of er sprake is van een klein probleem of van een plaag. Een nest ongedierte moet je echter wel op tijd vernietigen. Wacht niet tot het ongedierte volgroeid is want dan is er wel gelijk sprake van een plaag.

Stap 4: gratis mogelijkheden

Informeer eerst of er gratis mogelijkheden zijn om ongedierte te laten verdelgen. Dat kan je doen bij de gemeente of bij de woningstichting. Sommige gemeenten werken met vaste ongediertebestrijders. Het kan ook zijn dat men de brandweer inzet bij bijvoorbeeld de bestrijding van een wespennest. Een vaste ongediertebestrijder zal tegen een lager tarief werken maar het kan ook zijn dat deze gratis langskomt wanneer je een melding maakt. De woningstichting werkt vaak met abonnementen. Deze abonnementen omvatten onder andere de werkzaamheden van een ongediertebestrijder. Je betaalt maandelijks een paar euro voor een abonnement waarmee kleine klussen in huis worden uitgevoerd. Daarnaast zijn er woningstichtingen die een rampenfonds hebben voor dit soort aangelegenheden.

Stap 5: Schakel een bestrijder in

Is er echt sprake van een plaag in jouw huis en krijg je de kosten niet vergoed dan is het zaak om een bestrijder in te schakelen. Met deze button vraag je meerdere offertes op van ongediertebestrijders. Je krijgt offertes die je vergelijkt op de volgende punten:

  • Alle posten op de offerte. Het arbeidsloon van de bestrijder, de materialen die worden gebruikt en de voorrijkosten staan apart op de offerte.
  • Prijzen met de BTW. De BTW moet bij de prijzen inbegrepen zijn.
  • De kilometers tellen. Een bestrijder zal kilometers maken om bij jou te komen. Die komen ook op de offerte te staan. Kies een bedrijf wat in jouw omgeving gevestigd is.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

6x Valse vooroordelen bij ongediertebestrijding

Heb je ongedierte in je huis, dan hangt daar nogal wat schaamte

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten

Ongedierte is iets waar jij nooit op zit te wachten. Of je

voorbereiding ongedierte preventie

Ongedierte bestrijden checklist + stappenplan

Het is een van de grootste punten van frustratie bij woningbezitters. Je