Informatie en advies over ongediertebestrijding
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De term mot is een verzamelwoord voor een groot aantal soorten kleine vlindertjes die zich zowel binnen als buiten bevinden. De motten waar wij problemen aan ondervinden zijn kleermotten en vruchtmotten. En de kleermotten zijn het meest bekend. Deze mot eet vooral dierlijke weefsels, zoals wol en opgezette dieren. Vruchtmotten eten vooral etensresten zoals noten en vruchten. Hier kan je lezen wat je tegen deze motten kan doen, wat je hiervoor betaalt en hoe je die kosten zo laag mogelijk kan houden.

Hoe schadelijk zijn motten?

Motten zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Maar de larven van de kleer- en de vruchtmotten kunnen schade aanrichten aan wollen kleding en tapijten en je voedselvoorraad besmetten. Vaak is het goedkoper om geld te investeren in het voorkomen van de overlast, dan om nieuwe kleren te kopen.

De kosten van het bestrijden van motten

Motten zijn vrij makkelijk zelf te bestrijden. Voordat je de professionele bestrijders inschakelt zijn er manieren waarop je zelf kan proberen van je motten af te komen. De volgende tabel geeft de prijzen weer van een aantal mottenbestrijdingsmiddelen. De bedragen zijn inclusief BTW.

Maatregelen motten bestrijden Prijs inclusief BTW
Mottenballen €10 per pak
Anti-motten papier €5 voor 2 vellen
Anti-motten hangers €5 per stuk
Professionele mottenbestrijders Prijs via offerte opvraag

Wat kan je zelf doen om de motten te bestrijden?

Het eerste dat je moet doen is je kleding- en voorraadkast leeghalen en grondig schoonmaken. Het aangetaste eten en de beschadigde kleding gooi je weg. Ook is het de moeite waard om te kijken of er geen vogelnest in de buurt is, motten worden namelijk aangetrokken door bont, veren en ook haar. De motten leggen eitjes einde zomer en begin herfst. Als je dan extra schoonmaakt en regelmatig wast kan je een groot gedeelte van de problemen al voorkomen. Was alle kleding voordat je het in de kast legt en doe het eventueel in een plastic zak. Lavendel, rozemarijn en andere geurende planten schrikken motten af, dit kan je in je etenskast hangen of tussen je kleren doen. Ook kan je mottenballen, -papier en -hangers kopen en gebruiken om de motten af te schrikken. Als laatste kan je je kleding verpakken en in de diepvries stoppen rond de tijd dat de motten eitjes leggen.

Nog steeds problemen?

Als je nu nog steeds last hebt van motten, is het tijd om een professioneel verdelgingsbedrijf in de schakelen. Doe dit snel, anders zal je nog meer last hebben van kapotte kleding, tapijten en meubels. De bestrijders zullen je huis controleren op alles wat motten kan aantrekken en dit zo veel mogelijk verwijderen. Daarna zullen ze naden en kieren in je huis behandelen met een bestrijdingsmiddel en advies geven over hoe je motten in de toekomst kan weerhouden bij jou naar binnen te komen.

Een abonnement

Wil je echt voorgoed van je motten af? Dan kan je ook een abonnement nemen bij een bestrijdingsbedrijf. Ze zullen dan op gezette data langskomen om je huis weer te controleren en behandelen. De prijzen zijn meestal een stuk gunstiger dan wanneer je voor losse behandelingen kiest en je weet zeker dat je er de volgende keer snel bij bent.

Hou de kosten zo laag mogelijk

Motten bestrijden is niet de duurste manier van ongediertebestrijding, maar vooral als je last hebt van een plaag, kunnen de kosten best hoog zijn. Hier vind je een aantal tips waarmee je deze uitgave laag kan houden.

  • Kies een lokaal bedrijf: moet je je probleem door een professioneel bedrijf laten oplossen, dan is het altijd beter om een lokale specialist te nemen. Deze heeft alle kennis van de ongedierteproblemen in de regio, maar je bespaart zo ook op voorrijkosten.
  • Doe het zelf: motten zijn relatief makkelijk zelf te bestrijden. Het is zeker de moeite waard om dit eerst te proberen voordat je geld gaat uitgeven aan een bestrijder. Mottenballen, -papier en -hangers zijn niet duur en wel zeer effectief.
  • Probeer het probleem natuurlijk te verhelpen: maak lavendelzakjes, of zakjes met rozemarijn en andere geurende planten. Deze zullen je kamer heerlijk doen ruiken, maar ook de motten je kast uit jagen.
  • Spreek met de buren: vaak ben je niet de enige met een probleem. Je kan altijd navragen bij de buren of zij ook overlast hebben van motten. Is dit het geval, dan kan je dit samen laten behandelen en de kosten delen. Vaak ben je dan goedkoper uit, omdat de bestrijder een groter oppervlakte kan behandelen.

Onze vrijblijvende vergelijkingstool kan je ook helpen

Door je postcode en een omschrijving van de klus in te voeren in onze vergelijkingstool, kan je soms wel tot 40 procent besparen op de kosten van je mottenbestrijding. De tool kan je namelijk volledig vrijblijvend voorzien van een aantal offertes van bestrijdingsbedrijven uit jouw regio. Deze kan je vervolgens met elkaar vergelijken op punten die voor jou belangrijk zijn, zodat je zeker weet dat je de beste beslissing neemt wat betreft jouw mottenprobleem.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

6x Valse vooroordelen bij ongediertebestrijding

Heb je ongedierte in je huis, dan hangt daar nogal wat schaamte

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten

Ongedierte is iets waar jij nooit op zit te wachten. Of je

voorbereiding ongedierte preventie

Ongedierte bestrijden checklist + stappenplan

Het is een van de grootste punten van frustratie bij woningbezitters. Je