Informatie en advies over ongediertebestrijding
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Ongedierte is iets waar jij nooit op zit te wachten. Of je nou een bedrijf hebt of een particulier bent; van plaagdieren wordt niemand echt gelukkig. Toch slaan we nogal eens de plank mis wanneer het gaat om het bestrijden van ongedierte. Deze valkuilen en veelgemaakte fouten hebben we op een rij gezet, ter lering. Het zal een hoop tijd, geld en frustratie besparen door bezonnen te werk te gaan in het geval van ongediertebestrijding.

De kosten van plaagdierbestrijding

We informeerden bij plaagdierbestrijders naar de kosten van hun dienstverlening. We kregen onderstaande offertes toegestuurd. We vroegen naar de tarieven voor een huishouden.

Welk plaaggedierte laat jij bestrijden Welke werkzaamheden worden er uitgevoerd Eenmalig of structureel Wat is de prijs
Wespenplaag Verdoven wespen in nest, verwijderen nest en vernietigen nest Eenmalig Tussen 85 en 105 euro
Muizenplaag Vangen muizen, verwijderen nest, verwijderen geursporen nest Eenmalig Tussen 75 en 125 euro 
Clustervliegenplaag Vernietigen clustervliegen, verwijderen nest, vernietigen nest Eenmalig Tussen 70 en 95 euro

Valkuilen bij de verdelging van ongedierte

Laat je ongedierte verdelgen dan zijn er nogal wat valkuilen. De belangrijkste hebben we op een rij gezet.

  • Elk ongedierte als schadelijk zien. Niet elke vorm van ongedierte die je in je huis of tuin kan tegenkomen hoeft per definitie schadelijk te zijn. Daarbij nemen we graag mieren als voorbeeld. Mieren in huis is iets waar niemand echt gelukkig van wordt. Wat je zou vergeten is dat mieren de schoonmakers van de natuur zijn. Wanneer ze iets eetbaars zien wordt dat in delen meegenomen naar hun nest. Daarmee houden ze de natuur schoon en bewijzen ze jou een dienst door bepaalde zaken uit jouw huis af te voeren. Natuurlijk word jij niet vrolijk van dat gescharrel over je vloer en in je kasten, maar mieren zijn niet schadelijk. Ze brengen geen ernstige ziektes mee en daarnaast zijn ze geen risico voor de volksgezondheid. Ze zijn wel hinderlijk waardoor het goed is om ze buiten te houden.
  • Een exotische diersoort in je huis verdelgen. Ons land telt vele soorten ongedierte. Toch zijn er veel mensen die hier een soort aan denken toe te voegen door te beweren dat ze een zeldzame exotische diersoort in hun huis hebben aangetroffen. Dat komt doordat ze dit op televisie in een natuurprogramma of op het internet hebben gezien. Deze mensen zullen schreeuwen dat er een veroorzaker van een ernstige zeldzame exotische ziekte in hun huis woont en daarvoor de ongediertebestrijder gaan inschakelen. Een voorbeeld hiervan is de kissing bug die door een paar vakantiegangers in huis werd aangetroffen. Ze waren bang de ernstige ziekte van Chagan te krijgen. In werkelijkheid hadden ze te maken met de bladpootwants. Een dier wat totaal geen ziektes overbrengt en eigenlijk alleen per ongeluk in een huis kan geraken.
  • Een probleem onderschatten. Dat is iets wat wellicht nog de grootste valkuil is. Je ziet een paar vliegen voor je raam zitten waarna je ze doodslaag. Het probleem wordt echter niet minder maar erger hierdoor. De vliegen voor je raam blijven in getal toenemen en op het laatst zit je met een behoorlijke plaag. Het blijkt te gaan om latrinevliegen die je eigenlijk al vanuit je kruipruimte had moeten bestrijden. Een onderschat probleem wat je niet bestrijdt zal ertoe leiden dat er een ongedierteverdelger aan te pas moet komen om jou van het probleem af te helpen.

Veelgemaakte fouten bij ongedierte

Naast de zojuist genoemde valkuilen zijn er ook een aantal fouten die vaak worden gemaakt. We hebben ze voor je omschreven.

  • Een plaag die geen plaag is. Het gebeurt vooral bij eigenaren van een open haard. Je stookt deze in de wintermaanden en dan opeens vliegt er een wesp door je huiskamer heen. Je schrikt en meent dat je een wespenplaag in je huis hebt. In dit geval is er totaal geen reden tot hysterie en grootse maatregelen om deze plaag de kop in te drukken. Feit is namelijk dat de wespenkoningin na het wespenseizoen zal gaan overwinteren op een warme plek. Het haardhout in jouw tuin is dan een perfecte plek. Met het naar binnen halen van het haardhout lift er een wespenkoningin mee. Door de warmte van jouw huis wordt ze wakker en gaat rondvliegen. Dit is geen plaag maar een natuurlijk fenomeen. De wespenkoningin kan je verdelgen of naar buiten jagen. Er is geen reden tot paniek.
  • Symptomen bestrijden. Heb je ongedierte en ga je alleen het zichtbare ongedierte aanpakken dan doe je aan symptoombestrijding. Je bent verkeerd bezig, want het ongedierte zal niet verdwijnen op deze manier. Sterker nog, na een week of wat zit je met hetzelfde probleem. Je hebt namelijk alleen de volwassen exemplaren van het ongedierte bestreden maar niet het nest. Komt dit uit, dan begint het probleem opnieuw.
  • Het nest laten zitten. Heb je ongedierte bestreden maar het nest laten zitten, dan zal je ervoor moeten zorgen dat de geursporen van de bewoners worden verwijderd. Een leeg nest zal namelijk soortgenoten aantrekken die zich in het nest gaan nestelen waardoor je een korte periode met een soortgelijk probleem zit.
  • Teveel betalen. Dat voorkom je door eerst offertes op te vragen. Je vergelijkt ze en kiest de ongediertebestrijder uit die het minste berekent. Op die manier bespaar je gelijk tot 20 procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *