Informatie en advies over ongediertebestrijding
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je last hebt van vocht in huis, dan kan je dit vaak herkennen door de aanwezigheid van schimmels. Je kan vocht krijgen doordat je last hebt van condensatie, er lekken zitten in je muren of als je muren vocht aantrekken van de grond. Schimmels zijn slecht voor je gezondheid en trekken ongedierte aan. Daarom is het erg belangrijk om ze zo snel mogelijk te verwijderen. Hier lees je hoeveel je kwijt bent om schimmel te verwijderen en hoe je deze kosten zo laag mogelijk kan houden.

De kosten van het verwijderen van schimmel

Heb jij last van schimmel, dan brengt dit risico’s met zich mee voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk dit zo snel mogelijk op te ruimen. Heb je echter niks gedaan aan de oorzaak van het probleem, dan zullen ze weer terugkomen. De tabel hieronder geeft aan hoeveel je kwijt bent aan het verwijderen en herstellen van schimmel.

Werkzaamheden Prijs
Doe-het-zelf verwijderingsmiddel €8 voor een halve liter
Schimmel verwijderen €20 – €30 per m2
Schimmel verwijderen plus kitten €35 – €40 per m2
Schimmel verwijderen plus schilderen €45 – €55 per m2

Waar komt schimmel vandaan?

Schimmel ontstaat op plekken waar het vochtig is en waar dit vocht niet weg kan. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Slechte ventilatie is hier één van, maar ook natte muren. Is dit laatste het geval, dan zal je een bouwkundig expert om advies moeten vragen voor de aanpak van je schimmel. Wat wel erg belangrijk is om te weten is dat je schimmelprobleem niet wordt opgelost als je niks doet aan het vocht in huis.

De risico’s van schimmel

Schimmel in huis ziet er ten eerste erg lelijk uit en beschadigd verf of behang, maar hier zijn de problemen niet bij afgelopen. Schimmels brengen bacteriën met zich mee die slecht zijn voor je gezondheid. Hierdoor kan je vaker last hebben van hoofdpijn, misselijkheid en kan je er kortademig van worden. Mensen met reuma en astma zullen hier erger last van krijgen. Ook kan vocht in de muren ongedierte aantrekken, zoals pissebedden, slakken, muizen, ratten en zilver- of papiervisjes. Door het vochtprobleem aan te pakken, kan je dus ook wat doen aan je ongedierteprobleem. Laat je de schimmel erg lang zitten dan loop je kans op grote schade aan je hout in huis, je muren en je constructie.

Wat kan je zelf doen?

Vocht in huis is dus erg slecht en dient meteen te worden onderzocht. Daarmee kan je je schimmel tegengaan en ook de problemen met het ongedierte. Waar je mee kan beginnen is te kijken of je last hebt van condensatie. Dit kan je doen door een stukje aluminiumfolie op de muur te plakken en een week te wachten. Zit er vocht aan de buitenkant van het folie, dan heb je last van condensatie. Zit er vocht tussen de muur en het folie, dan heb je last van vochtige muren. Condensatie kan je makkelijk tegengaan door je huis beter te ventileren en de verwarming hoger te zetten in ruimtes die last hebben. Heb je vocht in de muur, dan is er waarschijnlijk een groter probleem en moet je een expert raadplegen.

Na het oplossen van je vochtprobleem

Nadat je vochtprobleem is opgelost, zal de schimmel niet verder groeien en uitdrogen. Je zit echter nog wel met een grote vlek op de muren. Deze kan je zelf verwijderen met een middel dat je makkelijk kan kopen in de doe-het-zelf zaak. Is je probleem echter groter en heb je hardnekkige vlekken, dan is het beter om een schoonmaakbedrijf te vragen. Deze kunnen ook naderhand de schade weer voor je herstellen. Als de schimmel weg is, zal je je beter voelen, ziet je huis er beter uit en zal het ongedierte ook verdwijnen.

Hou de kosten laag

Het verwijderen van schimmel is niet prijzig, maar als je een groot probleem hebt kan dit toch aardig oplopen. Hier kan je lezen hoe je deze kosten zo laag mogelijk houdt.

  • Wacht niet te lang: het is moeilijk om hier mee geconfronteerd te worden, maar als je schimmel in huis hebt is dit vaak een indicatie van een groter probleem. En hoe langer je dit negeert, hoe ernstiger de situatie wordt. Zoek daarom meteen naar de oorzaak en behandel dit snel, zo bespaar je geld op toekomstige reparaties.
  • Zoek een bedrijf uit de regio: vooral als ze vaker terug moeten komen. Zo steun je de plaatselijke economie, maar heb je ook niet of nauwelijks voorrijkosten.
  • Spreek met de buren: als jij last hebt van schimmel, hebben zij het namelijk vaak ook, helemaal als het zich in een gedeelde muur bevindt. Door het probleem samen aan te bieden aan een schoonmaakbedrijf, kunnen ze een groter oppervlakte behandelen waardoor de prijs vaak gunstiger uitpakt.

Lees ook: vochtbestrijding advies.

Bespaar met onze vergelijkingstool

Door gebruik te maken van onze vergelijkingstool, kan je tot 40 procent besparen op de totaalkosten. Het enige dat je hoeft te doen is je locatie doorgeven en de specificaties van je klus, en de tool doet de rest. Je zal binnen een korte tijd een aantal offertes ontvangen van bedrijven uit jouw regio die je vervolgens kan vergelijken op punten die jij belangrijk vindt. Dit kan zowel voor het verwijderen van je schimmel, maar ook voor het onderzoeken van je vochtprobleem. Zo sla je twee vliegen in één klap en weet je zeker dat je een weloverwogen beslissing kan maken wat betreft jouw schimmelvorming.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten

Ongedierte is iets waar jij nooit op zit te wachten. Of je

6x Valse vooroordelen bij ongediertebestrijding

Heb je ongedierte in je huis, dan hangt daar nogal wat schaamte

voorbereiding ongedierte preventie

Ongedierte bestrijden checklist + stappenplan

Het is een van de grootste punten van frustratie bij woningbezitters. Je