Informatie en advies over ongediertebestrijding
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De stofmijt, of vaker huisstofmijt genoemd, is een erg klein beestje dat leeft van huisstof. Dit beestje is zo klein dat je hem met het blote oog niet kan zien, maar leeft van huidschilfers, zand, uitwerpselen van insecten, voedselafval en vezels. Deze deeltjes worden ook wel huisstof genoemd. De stofmijt woont het liefste in vochtige en warme omgevingen, zoals dekbedden, matrassen, hoofdkussens, tapijten en knuffelbeesten. In principe is dit niet zo erg, ware het niet dat een groep mensen hier allergisch voor is. Hier kan je lezen hoe je de stofmijt het beste bestrijdt en hoeveel je hiervoor betaalt, maar ook hoe je het probleem zelf aan kan pakken en de kosten kan beperken.

Huisstofmijtallergie

Omdat de huisstofmijt eigenlijk overal voorkomt, is het erg lastig voor mensen die hier een allergie voor hebben. Dit is in Nederland toch tussen de 5 en 10 procent van de bevolking. De allergie speelt niet op als er diertjes zijn, maar het reageert op de uitwerpselen van de stofmijt. De persoon begint dan te hoesten, niezen, de ogen beginnen te tranen en er kan zelfs eczeem ontstaan. Dit is erg onprettig, helemaal als je bedenkt dat de meeste huismijten zich in bed bevinden en dat de reactie ’s nachts het heftigst is. Er zijn echter maatregelen die je kan nemen zodat je de huismijt zoveel mogelijk vermindert. En dit hoeft niet allemaal geld te kosten.

De prijs van het stofmijt bestrijden

Stofmijt bestrijden wordt meestal niet gedaan door een professioneel bestrijdingsbedrijf. Er zijn een groot aantal aanpassingen die je kan maken en een andere optie is om je matras en kussens regelmatig te laten reinigen. In de volgende tabel kan je de opties zien die geld kosten. Dit is inclusief BTW.

Bestrijdingsmaatregel huisstofmijt Prijs
Huisstofmijt borstel €30 per stuk
Huisstofmijt spray €14 per 100 ml
Stofpad voor verwijdering huisstofmijt €12,50 per stuk
Anti-allergie hoofdkussen Vanaf €40
Anti-allergie dekbed Vanaf €75
Anti-allergie matras Vanaf €250
Luchtreiniger Vanaf €130
Matras professioneel reinigen Vanaf €40 per eenpersoons matras
Bankstel professioneel reinigen Vanaf €75

Wat kan je zelf doen tegen huisstofmijt?

De meeste mensen kunnen de allergie voor stofmijt aardig de baas blijven door de volgende veranderingen te maken en maatregelen te treffen.

Je bed

Was het beddengoed en knuffels regelmatig op 60 graden en laat het vaak buiten luchten. Als alternatief kan je ze ook in de diepvries doen voor een paar uur. Stofmijt gaat in beide gevallen dood. Je kan ook speciale hoezen kopen voor matras, kussens en dekbed die minder huismijt aantrekken. Heb je erg veel last van de allergie, dan is het verstandig om eens in de zoveel tijd je matras, kussen, dekbed en eventueel meubilair professioneel te laten reinigen.

Schoonmaken

Stofzuig regelmatig. Eventueel kan je dit doen met een speciale stofzuigzak voor mensen met allergie. Stof altijd met een vochtige doek zodat stof niet kan verspreiden. Hoe minder stof je hebt hoe beter. Regelmatig ventileren is ook goed en zorg dat er vaak zonlicht in huis is. Hier houdt de huismijt niet van. Alle gordijnen en luiken dienen overdag open te staan.

Keuzes

Kies luxaflex in plaats van gordijnen en laminaat in plaats van vloerbedekking. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk oppervlakten zijn voor de mijt om zich te vestigen. Planten kan je ook beter zo veel mogelijk verminderen. Het is onverstandig om een huisdier met haar te nemen en als je dat toch doet, laat ze dan in ieder geval niet in de slaapkamer. Roken in huis is ook ten zeerste af te raden.

Hou de kosten zo laag mogelijk

Behalve door je huis goed schoonhouden en je aan de bovenstaande regels te houden, zijn er weinig manieren waarop je de huisstofmijt kan aanpakken. Er zijn geen bestrijdingsdiensten voor huisstofmijt, deze kleine diertjes komen nu eenmaal voor. Daarom is het moeilijk de kosten zo laag mogelijk te houden. Als je bovenstaande tips opvolgt, je beddengoed, matrassen en de knuffels van je kinderen regelmatig wast of in de diepvries doet en geen huisdieren neemt, kan je al voor weinig geld een heel eind komen. Heb je hierna nog steeds veel last, ga dan over op speciale matrassen en beddengoed tegen huisstofmijt en probeer ze met een borstel of een spray goed te reinigen. Het besparen van geld is hier dan minder belangrijk dan het kunnen leven met je allergie.

Gebruik onze vergelijkingstool

Met onze vergelijkingstool kan je geld besparen. Je vult de omvang en een omschrijving van je probleem in, geeft je locatie door en de tool zal proberen een aantal offertes te zoeken van bedrijven die dit voor je kunnen oplossen. Alleen als je duidelijk weet wat je opties zijn, kan je een goede beslissing maken over je plan van aanpak. Door onze vergelijkingstool te gebruiken, kan je gratis en vrijblijvend over de juiste informatie beschikken en dit in je eigen tijd analyseren voor een weloverwogen oplossing.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

6x Valse vooroordelen bij ongediertebestrijding

Heb je ongedierte in je huis, dan hangt daar nogal wat schaamte

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten

Ongedierte is iets waar jij nooit op zit te wachten. Of je

voorbereiding ongedierte preventie

Ongedierte bestrijden checklist + stappenplan

Het is een van de grootste punten van frustratie bij woningbezitters. Je