Informatie en advies over ongediertebestrijding
Gratis & vrijblijvend

Woelratten zijn een beschermde diersoort en mogen daarom niet worden bestreden met gif. Ze bevinden zich vooral in waterrijke gebieden en zijn erg goede zwemmers. Het verschil met een gewone rat is dat woelratten zich ook overdag vertonen, terwijl de bruine rat alleen ’s nachts actief is. Ook graven woelratten tunnels in de tuin, net als een mol. Woelratten moet je dus zelf vangen met een val en ergens anders weer uitzetten. Hier kan je lezen hoe je dit het beste kan doen en hoe je de woelrat weg kan laten blijven.

Schade van de woelrat

Als je overlast hebt van een woelrat, zal je schade ondervinden in je tuin. De woelrat zal deze overhoop kunnen halen en graven. Ze bouwen namelijk tunnels en gangen vooral in de buurt van water. Ook zal je uitwerpselen vinden en kan de woelrat op plekken urineren waar je stankoverlast van kan krijgen. Het grootste probleem is echter vergelijkbaar met dat van mollen, ze graven een gangenstelsel onder jouw tuin waardoor je gazon kan beschadigen.

De kosten van het bestrijden van woelratten

Wil je jouw woelrat kwijt, dan zal je dit grotendeels zelf moeten proberen voor elkaar te krijgen. Er zijn een paar manieren waarop dit kan, zonder dat je gif of een klem hoeft te gebruiken. De vallen voor woelratten zijn speciaal zo gemaakt dat het beestje in leven zal blijven. De volgende tabel geeft een aantal middelen die je kan kopen bij een doe-het-zelf zaak en hoeveel je hiervoor betaalt.

Woelratten bestrijdingsmiddel Prijs inclusief BTW
Woelratval €8 per stuk
Anti-woelratgaas €5 per meter
Ultrasoon woelrat verjager €15 per stuk

Wat kan je doen?

Woelratten zijn dus beschermd en er is niet erg veel dat je kan doen om ze je tuin uit te krijgen. Het enige is ze levend vangen en ergens anders weer uitzetten. Deze vallen kan je kopen bij een doe-het-zelf zaak en zijn gebaseerd op een PVC buis die je in een tunnel plaatst en waar de rat vervolgens in komt te zitten en niet meer uit kan. Daarna zet je de rat uit bij een oever ver van je huis weer uit. Wees wel voorzichtig en laat de rat je niet bijten. Het is niet gegarandeerd dat de woelrat daarna niet weer terugkomt, maar er is wel iets wat je kan doen ter preventie van de woelrat.

Woelratten preventie

Je kan woelratten en tegelijkertijd ook mollen uit je tuin weren, maar dit vergt wel een boel werk. Door gaas in de grond te graven tot zeker een meter diep of meer, kan de woelrat je tuin niet meer in. Ook kan je overwegen het gaas net onder je gazon te plaatsen, zodat de woelrat en de mol niet naar boven kunnen komen. Deze methodes vergen een boel planning en zullen aardig wat overlast veroorzaken in je tuin. Maar uiteindelijk zullen ze wel effectief werken en zal je lang kunnen genieten van een onaangetast gazon.

Hou de kosten laag met onze vergelijkingstool

Door onze vergelijkingstool te gebruiken kan je ervoor zorgen dat je de beste prijs krijgt voor jouw klus. Door je postcode door te geven en een omschrijving van je probleem te formuleren, kan de tool een aantal offertes voor je verzamelen van bedrijven uit jouw omgeving. Deze kan je vervolgens vergelijken op punten die voor jou belangrijk zijn en zo tot de juiste beslissing komen wat betreft jouw woelrattenprobleem.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voorbereiding ongedierte preventie

Ongedierte bestrijden checklist + stappenplan

Het is een van de grootste punten van frustratie bij woningbezitters. Je

6x Valse vooroordelen bij ongediertebestrijding

Heb je ongedierte in je huis, dan hangt daar nogal wat schaamte

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten

Ongedierte is iets waar jij nooit op zit te wachten. Of je