Informatie en advies over ongediertebestrijding
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
voorbereiding ongedierte preventie

Het is een van de grootste punten van frustratie bij woningbezitters. Je zit rustig binnen of buiten en opeens wordt je rust verstoord door een paar rondvliegende insecten. Het kan ook zijn dat er opeens iets voor je bank langs rent over de grond waar je van schrikt. Ongedierte is iets waar niemand op zit te wachten. Jouw eerste idee is dan ook dat het ongedierte gelijk weg moet worden gehaald. De meeste mensen bellen op zo’n moment een bestrijder die het ongedierte komt uitroeien in jouw huis.

Bestrijd ongedierte voor het te laat is

Heb je eenmaal ongedierte ontdekt in je huis dan is het zaak dat je dit probleem niet verwaarloost. Ongedierte heeft namelijk de neiging om zich razendsnel voort te planten. Het begint met een paar insecten of muizen en het eindigt met een heel nest in je huis. We hebben voor jou een checklist opgesteld.

Stap 1: is het een plaag

Zie je een aantal insecten in je huis dan zal je zelf al snel van een plaag spreken. Toch zal je niet de eerste zijn die een bestrijder belt terwijl er gewoon sprake blijkt te zijn van wat overlast zonder dat het direct een plaag is. Kijk dan ook goed naar de omstandigheden. Heb je een fruitschaal staan in de zomermaanden met fruitvliegen er omheen dan is het duidelijk. De fruitvliegen komen af op een stuk rottend fruit wat waarschijnlijk onderin je fruitschaal ligt. Met het verwijderen van dit rottende fruit vernietig je de voedingshaard en los je waarschijnlijk het probleem op. Heb je midden in de wintermaanden last van wespen dan is dit ook niet helemaal normaal. De meeste wespen houden zich in de wintermaanden op in een plek waar het warm en droog is. In een tuin is dit vaak in het haardhout. Haal jij dat haardhout vervolgens naar binnen dan zal de wespenkoningin uit haar winterslaap worden verstoord en gaan rondvliegen in jouw huis. Er is geen sprake van een plaag. De wespenkoningin kan je gewoon verwijderen uit je huis of doden. Er is pas sprake van een plaag wanneer een ongediertesoort zich niet zomaar laat verjagen uit jouw huis maar steeds weer terugkomt.

Stap 2: Omschrijf het probleem

Omschrijf voor jezelf duidelijk het probleem. Waar zit het ongedierte, waar lijkt het naartoe te kruipen of vliegen. Zo kom je erachter waar het nest hoogstwaarschijnlijk zit. Kijk ook naar zaken in jouw huis die ongedierte aantrekken. Fruit op het aanrecht is natuurlijk iets wat kan gaan rotten. Een vuilnisbak die steeds vol zit met organisch afval ook. Etensresten in je huis zullen ook ongedierte aantrekken. Bedenk je dat het vooral jouw huis binnenkomt omdat daar een voedingsbron is. Kijk wat de voedingsbron is, en haal die weg als dat mogelijk is. Gaat het om een soort ongedierte zoals houtworm, dan zal je uiteraard een bestrijder moeten inschakelen want dat krijg je niet zelf met een paar simpele stappen bestreden.

Stap 3: Hoe krijg je hulp

Informeer bij de woningstichting, de gemeente en eventueel een gespecialiseerde winkel hoe je hulp kan krijgen bij het oplossen van ongedierte overlast. In veel gevallen kan je zelf wat doen om het probleem op te lossen. In andere gevallen moet je echt een specialist inhuren. Gemeenten werken vaak samen met een aantal lokale ongediertebestrijders. Woningstichtingen hebben doorgaans de mogelijkheid om een abonnement af te nemen. De diensten van een ongediertebestrijder vallen daar onder. Kijk eerst goed of je hulp van buitenaf kan krijgen voordat je zelf een bestrijder gaat inschakelen. Is die hulp niet mogelijk, vergelijk dan eerst goed offertes voordat je iemand inschakelt.

Stap 4: vraag offertes op

Is er geen mogelijkheid om gratis hulp te krijgen bij het bestrijden van ongedierte dan moet je echt iemand inschakelen. Dat doe je door offertes op te vragen met deze knop. Je krijgt een aantal offertes die je vergelijkt op de volgende punten:

  • Een gespecificeerde offerte.  Dat houdt in een offerte waar materiaal, arbeidsloon, voorrijkosten en kilometerkosten staan uitgesplitst.
  • Een offerte inclusief BTW. De prijzen moeten altijd inclusief de BTW zijn. Zie je lagere prijzen met de toevoeging ‘exclusief BTW’ dan mag je vragen om de prijzen opnieuw te berekenen.
  • De kilometerkosten vergelijken. Een ongediertebestrijder zal altijd de kosten in rekening brengen die hij maakt voor het rijden naar jouw adres. Door te kijken naar de afstand die moet worden afgelegd bespaar jij aanzienlijk.

Stap 5: blijf de zaak in de gaten houden

Is de ongedierteplaag bestreden in jouw huis, zorg er dan voor dat je de hele zaak in de gaten blijft houden. Kijk in de buurt van een nest of er niet weer opnieuw een probleem komt. Zo ja, dan zijn de geursporen van de oude bewoners waarschijnlijk niet goed weggehaald en mag je de bestrijder opnieuw bellen. Als het goed is heb je hier een garantie op. Houd ook goed in de gaten dat de voedingshaard van het ongedierte weg is en weg blijft. Geen etensresten meer laten staan in huis en op het aanrecht. Geen open verpakkingen in een voorraadkast laten staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *