Informatie en advies over ongediertebestrijding
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Heb je groene vingers, dan heb je waarschijnlijk een kamer vol planten staan. Wanneer jij deze planten hebt is de kans heel groot dat je op een gegeven moment kleine vliegjes in je vensterbank vindt. Geërgerd ga je op zoek naar het rottende fruit wat in je vensterbank zou moeten liggen omdat je denkt last te hebben van fruitvliegjes. Die vind je niet; je blijkt last te hebben van een heel ander soort ongedierte: de rouwvlieg. Deze vlieg lijkt sprekend op de fruitvlieg, ware het niet dat hij een heel andere voedingsbron heeft. De rouwvlieg, ook wel bekend onder de naam rouwmug, dondervlieg, mosvlieg, humusvlieg, varenrouwmug of varenrouwvlieg voedt zich namelijk met voedingsstoffen uit jouw kamerplanten.

Waar de rouwvlieg zich ophoudt

Rouwvliegen houden zich op in jouw kamerplanten. Ze zullen zich in eerste instantie voeden met de stoffen die in de potgrond zitten. Daarnaast zullen ze zich voeden met voedingsstoffen die zich bevinden in de plant zelf. Je weet dan ook zeker dat je met dit soort ongedierte te maken hebt wanneer je met je vinger op de potgrond van een plant drukt. De vliegjes – die vaak in grote getalen in een plant aanwezig zijn – zullen in dat geval gelijk opdwarrelen. Deze hinderlijke diersoort zal zijn aanwezigheid dan ook gelijk verraden.

Een gevaarlijke soort ongedierte

Rouwvliegjes mogen dan vaak in grote getalen aanwezig zijn; jij vraagt je af of je ook met een gevaarlijk soort ongedierte te maken hebt. We hebben voor jou nagezocht wat de risico’s zijn van dit ongedierte:

  • Slecht voor je planten. Deze vliegjes zijn uitermate slecht voor je planten. Dat komt doordat ze zich voeden met de voedingsstoffen die eigenlijk voor je planten bestemd zijn. Doordat jouw plant te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt zal deze een stuk minder goed groeien met als gevolg dat de plant uiteindelijk dode bladeren zal krijgen. Wanneer je kostbare exotische planten in huis hebt staan kan dit dus een kostbare aangelegenheid voor jou gaan worden.
  • Vies om te zien. Rouwvliegjes zijn vooral een erg vies gezicht. Wanneer je kijkt naar een vensterbank waarin deze rouwvliegjes aanwezig zijn zal je een behoorlijke aanslag van dode vliegjes zien. Ze hebben namelijk maar een levensduur van één tot twee dagen waarin ze hun verwoestende werk in je planten doen.
  • Ongedierte wat zich snel voortplant. De rouwvliegjes hebben de eigenschap om zich razendsnel voort te planten. Het is dan ook zaak dat je dit ongedierte de kop indrukt voordat je met een plaag te maken krijgt. Dat doe je met de volgende manieren.

Voorkom een plaag van rouwvliegen

Rouwvliegjes kan je het beste voorkomen. Dat doe je door hun broedplaatsen aan te pakken:

  • Laat geen water onderin de pot staan. Water wat onderin de plant of in een schotel onder je plant blijft staan is een voedingshaard voor de rouwvliegjes. Ze zullen van buitenaf komen waarna ze gaan woekeren. Onder een omgekeerde schotel kunnen ze gemakkelijk hun nest bouwen. Daarnaast kunnen ze een nest bouwen in een restje potgrond of plantenaard onder een pot. Zorg er dus voor dat je planten geen overdaad aan water krijgen.
  • Ververs de bovenste laag aarde. Rouwvliegjes houden zich doorgaans op in de bovenst paar centimeters van jouw potgrond. Zorg er dan ook voor dat je deze aarde ververst om te voorkomen dat je een nieuwe plaag van rouwvliegjes krijgt. Een aanwezig nest zal je op die manier verwijderen.
  • Een plaag na nieuwe potgrond. Het kan ook zomaar zijn dat je last kreeg van rouwvliegen nadat je de potgrond hebt ververst. In dat geval is het noodzakelijk om alle potgrond te verwijderen en te vervangen door andere potgrond uit een andere onaangebroken verpakking. Je hebt dan namelijk het ongedierte zelf bij je planten gebracht doordat het al in de potgrond aanwezig was.

Het bestrijden van de rouwvlieg

Wil jij de rouwvlieg, ook wel bekend als rouwmug, dondervlieg, mosvlieg, humusvlieg, varenrouwmug of varenrouwvlieg bestrijden dan kan je daar meerdere methodes voor gebruiken:

Welke methode gebruik je Zelf doen/laten doen Prijs
Ongediertebestrijder Laten doen Tussen 70 en 95 euro
Spray tegen vliegend ongedierte op biologische basis Zelf doen Tussen 7 en 15 euro
Een huismiddel met wijn in een schaaltje Zelf doen Tussen 0,50 en 2 euro

Besparen op bestrijden van de rouwvlieg

Heb jij rouwvliegen in je huis en wil je daar vanaf dan bespaar je het liefste op de kosten. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt gelijk een paar offertes om te vergelijken. Dat doe je op de volgende punten:

  • Materiaal
  • Arbeidsloon
  • Kilometervergoeding van de bestrijder
  • Voorrijkosten van de bestrijder
  • Prijzen inclusief BTW.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voorbereiding ongedierte preventie

Ongedierte bestrijden checklist + stappenplan

Het is een van de grootste punten van frustratie bij woningbezitters. Je

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten

Ongedierte is iets waar jij nooit op zit te wachten. Of je

6x Valse vooroordelen bij ongediertebestrijding

Heb je ongedierte in je huis, dan hangt daar nogal wat schaamte