Informatie en advies over ongediertebestrijding
Gratis & vrijblijvend

Bedwantsen, ook wel bedbug of wandluis genoemd, is een ongedierte dat vooral veel voorkwam in de tweede wereldoorlog, maar sinds een plaag in New York in 2013/2014 beginnen ze weer steeds meer op te duiken. Het kevertje zit graag om het bed en voedt zich met ons bloed. Hier kan je lezen wat een bedwants is en hoe je deze herkent, hoeveel het kost om ze te bestrijden en hoe je deze kosten zo laag mogelijk kan houden.

Hoe herken je een bedwants?

Bedwantsen komen vooral ’s nachts naar voren net voordat het licht begint te worden. Het zijn kleine roodbruine kevers met een ovale platte rug van ongeveer 10 millimeter groot. Bedwantsen hebben 6 poten en ook twee voelsprieten op hun hoofd. Je vindt ze vooral in en om het matras, de lattenboden en achter het hoofdbord van je bed en ze bijten. De beet van een bedwants is te vergelijken met dat van een muggenbult. Als je last hebt van bedwantsen zitten deze beten vaak op dezelfde plek en op een rijtje en niet overal verspreid. Bedwantsen zijn niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Ze komen af op warmte en koolstofmonoxide en daarom zijn bedwantsen erg moeilijk te bestrijden. Hier kan je lezen wat je kan verwachten als je een bedwants in je woning vindt.

De kosten van het bestrijden van bedwantsen

Heb je bedwantsen gevonden, dan is het niet verstandig deze zelf te bestrijden. Het is belangrijk dat je een bedwants vangt en meteen de GGD belt. Deze zullen waarschijnlijk vragen om een foto en als het een bedwants betreft zullen ze advies geven over hoe je de bedwantsen kan verdelgen. Reken er op dat dit betekent dat je een professioneel verdelgingsbedrijf moet inschakelen. In de volgende tabel vind je de kosten hiervan, inclusief BTW.

Soort bestrijding Totale prijs
Bedwantsen door GGD €250

De bestrijding

Er is niks dat je zelf kan doen tegen bedwantsen. Deze dieren kunnen alleen deskundig worden bestreden. Nadat je de GGD gebeld hebt, is het erg belangrijk dat je niks verplaatst. Bedwantsen verplaatsen zich in koffers en kleding en verspreiden zich zo makkelijk de hele wereld over. Het bestrijdingsteam zal de plaatsen waar de bedwants graag zit behandelen, waarna je en eventuele huisdieren de ruimte niet mogen betreden. Deze moet eerst twee uur gelucht worden. Daarna mag je een week niet stofzuigen of schoonmaken. Ook het beddengoed moet worden gewassen of gestoomd en zal er een onderzoek gedaan worden in de buurt om te zien of de bedwants zich ook daar bevindt. Na ongeveer anderhalve maand komen de bestrijders weer langs om te kijken of de bedwants verdwenen is. Zo niet, dan wordt er een vervolgbehandeling gedaan.

Bedwantsen voorkomen

Het is vrijwel onmogelijk om maatregelen te nemen waardoor je soortgelijke problemen de volgende keer kan voorkomen. Vaak worden bedwantsen door reizigers verspreid die in een hotel hebben geslapen waar het beestje voorkomt. Aangezien het op koolmonoxide en warmte afkomt, kan je vrijwel niks doen om het beestje af te schrikken.

Geld besparen op bedwants bestrijding

Omdat je de bestrijding niet zelf kan doen, is het helaas erg moeilijk om de kosten van de bedwants bestrijding te verlagen. De dienstverlening van de GGD is gratis, maar indien er een dierplaagbestrijder langs moet komen, zullen deze kosten voor de rekening van de huiseigenaar komen. Deze zullen wel van tevoren met je worden besproken. Er zijn toch een klein aantal dingen die je kan doen om de prijs zo laag mogelijk te houden.

  • Kwantumkorting: spreek met de buren en vraag of zij ook last hebben van bedwantsen. Als je het probleem samen aanbiedt en er een groter gebied bestrijdt moet worden, kunnen de prijzen gunstiger uitpakken.
  • Kies een lokaal bedrijf: hiermee verminder of sluit je voorrijkosten uit, maar heb je ook de professionele kennis van de verdelgers die precies zal weten waar de problemen liggen in de regio.

Vergelijk offertes en bespaar nog meer

Door het vergelijken van offertes kan je nog meer besparen op de totaalrekening. Onze vrijblijvende vergelijkingstool kan je hier mee helpen. Zonder jezelf ergens toe te verplichten kan je met de tool een aantal offertes bij elkaar verzamelen die je met elkaar kan vergelijken. Alleen door alle opties te bekijken kan je de beste beslissing nemen voor jouw probleem.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voorbereiding ongedierte preventie

Ongedierte bestrijden checklist + stappenplan

Het is een van de grootste punten van frustratie bij woningbezitters. Je

6x Valse vooroordelen bij ongediertebestrijding

Heb je ongedierte in je huis, dan hangt daar nogal wat schaamte

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten

Ongedierte is iets waar jij nooit op zit te wachten. Of je