Soorten ongediertebestrijding

De huizen in ons land zijn doorgaans behoorlijk schoon. Toch zijn er plekjes in huis te vinden waar je opeens een bijzondere diersoort aantreft. Dit hoeft niet het gevolg te zijn van een slechte hygiëne. Veel ongedierte in ons huis komt namelijk mee naar binnen wanneer je groente of fruit haalt bij de winkel. Ook in verpakkingen meel kan ongedierte zitten wat zich vervolgens vermenigvuldigt in jouw huis. Wanneer jij opeens ongedierte ziet lopen in jouw huis is het zaak om dit te bestrijden. We keken voor je naar de soorten ongedierte die veel in huis worden aangetroffen. Verder keken we naar de manieren om ermee af te rekenen.

voorbereiding ongedierte preventie

Welke soorten ongedierte bestaan er?

Tegenwoordig onderscheiden we verschillende soorten ongedierte. De meest bekende vormen van ongedierte zijn uiteraard muizen, ratten, wespen en vlooien, maar er is meer. Door de jaren heen hebben zich telkens heel wat meer soorten ongedierte een weg gebaand naar ons land. Denk vandaag de dag bijvoorbeeld maar eens aan de zogenaamde zilvervisjes die zeer vervelend uit de hoek kunnen komen en wat ook te denken van de oorwurm. Deze laatste diertjes staan er om bekend erg vies te ogen en voelen zich het beste thuis in vochtige omstandigheden. Ook de tapijtkever vormt vandaag de dag een probleem. Deze kever leek op het eerste zicht niet zo’n gevaar te vormen omdat ze voornamelijk buiten leeft, maar wanneer de temperaturen een duik nemen zoeken ze de warmte op van je huis. Dan gaan ze hun gigantische hoeveelheden eitjes leggen in met name je gordijnen waardoor er binnen de kortste keren sprake is van een heuse plaag. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn dat er vandaag de dag zeer veel verschillende soorten ongedierte bestaan waar je maar beter rekening mee kan houden.

Lees ook:

Alle soorten ongedierte bestrijden

Ongedierte in elke hoek van je huis

Ongedierte kan in elke hoek van je huis worden teruggevonden. We hebben een paar soorten voor je opgezocht samen met de plek waar je ze kan aantreffen. Ze staan in onderstaande grafiek, samen met de kosten van de verdelging.

Wat voor soort ongedierte Waar tref je deze aan Wijze van bestrijding Prijs bestrijding
Muizen Op de zolder en de benedenverdieping, soms in de kelder Lokaliseren nest. Vergiftigen nest. Plaatsen van vallen. Verwijderen van vallen. Tussen 85 en 116 euro
Ratten Op de benedenverdieping, in de kelder en in de tuin Lokaliseren nest. Vergiftigen nest. Plaatsen van vallen. Verwijderen van vallen. Tussen 84 en 112 euro
Zilvervisjes Op de etages en op de begane grond Lokaliseren nest, vergiftigen nest, plaatsen van vallen in de buurt van het nest Tussen 75 en 95 euro
Bed bugs Op de slaapkamer maar ook in de bank van de woonkamer Lokaliseren nest, verdelgen nest Tussen 85 en 105 euro
Wespen In de tuin maar ook in de spouwmuur Lokaliseren nest, vergiftigen en uitroken nest, vernietigen van nest Tussen 85 en 107 euro
Houtworm In een houten vloer of in de houten steunbalken van een zolder Verdelgen via uitroken per vierkante meter Tussen 6,50 en 9,50 euro
Boktor In willekeurige voorwerpen, vaak op zolder Verdelgen via uitroken per vierkante meter Tussen 8,50 en 10,50 euro
Kakkerlakken Overal waar eten ligt, vaak in de keuken Lokaliseren nest. Vergiftigen nest. Verwijderen van nest Tussen 85 en 115 euro

De samenstelling van een prijskaartje

Hoeveel je betaalt aan een ongedierte bestrijder voor bovenstaande plaagdieren wordt bepaald door een paar factoren.

  • De hoogte van de voorrijkosten. Voorrijkosten is een post die bij iedere verdelger vast staat. Je kan er niets vanaf dingen: het is een kostenpost die standaard wordt berekend, ook als de verdelger weer onverrichterzake weg gaat. De kosten worden berekend voor het aanvoeren van het verdelgingsmiddel voor het ongedierte. Daarnaast zijn het kosten die worden berekend voor het klaarmaken van de werkplek.
  • Het arbeidsloon. Hieronder valt onder andere het lokaliseren van het nest en het verdelgen ervan. Ook het vernietigen van een nest valt onder het arbeidsloon. Hier valt wel op te bedingen
  • Het materiaal. Dit is een post die relatief hoog is. Doordat er tegenwoordig niet meer met gifstoffen mag worden gewerkt bij de bestrijding van ongedierte moeten er kostbaardere biologische materialen worden aangeschaft. Dit materiaal brengt men uiteraard in rekening bij jou. Daar waar gifstoffen nog redelijk betaalbaar waren is dit biologische materiaal een stuk kostbaarder. De reden daarvan is heel simpel. Er is een hoop onderzoekswerk in gaan zitten en de leverancier wil die kosten wel terugverdienen.
  • De kilometerkosten. Een ongediertebestrijder moet eerst naar jou toekomen. Daarvoor legt hij een aantal kilometers af. Die kosten staan uiteraard op de factuur. Hierop valt uiteraard te besparen.

Zaken die de prijs van ongedierteverdelging bepalen

De prijs van ongedierteverdelging hangt af van een aantal punten. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Wat voor soort beestjes. Weet jij al wat voor soort beestjes jouw huis onveilig maken dan ben je al een heel stuk op weg. Het scheelt de ongedierteverdelger een hoop werk. Hij kan gelijk de juiste middelen meenemen om het ongedierte de kop in te drukken.
  • Het nest is gevonden. Natuurlijk kan je wachten tot de ongedierteverdelger het nest van het ongedierte heeft gevonden. Je kan echter ook zelf op onderzoek uitgaan en het nest lokaliseren. Houd er wel rekening mee dat je het nest niet zomaar met iets dichtsmeert. Anders zoekt het ongedierte een andere uitweg en kan je weer op nieuw op zoek gaan.
  • De omgeving is vrij. De ruimte rondom een nest zal je moeten vrijmaken voordat de bestrijder zijn werk komt doen. Dat scheelt een hoop arbeidsloon.

Vergelijken is winst

Voordat je een ongediertebestrijder inhuurt is het goed om eerst offertes op te vragen. Dat doe je hier. Je vergelijkt ze op onder andere deze punten:

  • Een ongediertebestrijder uit je buurt. Een lokale ongediertebestrijder hoeft minder kilometers te maken om bij jou te komen. Daarnaast ben je sneller aan de beurt. Redenen te over om voor een ongediertebestrijder uit jouw buurt te kiezen dus.
  • Alle posten staan op de offerte. De offerte moet uitgesplitst zijn. Alle posten zoals materiaal, arbeidsloon, kilometerkosten, voorrijkosten en BTW moeten erop staan.
  • De BTW bij de prijs. De prijzen moeten altijd de BTW bevatten. Dat geldt ook wanneer jij ondernemer ben.

Hoe ongedierte bestrijden?

Er bestaan verschillende mogelijkheden om ongedierte te bestrijden. Het middel dat wordt ingezet is evenwel afhankelijk van verschillende factoren. Het spreekt bijvoorbeeld voor zich dat een muizenplaag compleet anders wordt aangepakt dan wanneer er moet worden vastgesteld dat er heel wat vlooien of tapijtkevers in je huis zijn terug te vinden. Dit is evenwel uiteraard niet de enige factor waar rekening mee gehouden dient te worden. Sta bijvoorbeeld ook eens stil bij de hoeveelheid ongedierte. In principe is er pas sprake van een probleem wanneer het ongedierte in grote aantallen aanwezig is. Eén kleine muis zien lopen hoeft dus niet meteen te betekenen dat je, je volledige woning vol moet laten spuiten met giftige stoffen. Deze kunnen trouwens eveneens een negatieve invloed hebben op de gezondheid van jou als inwoner.

Vergelijk ongediertebestrijders in jouw regio!

Iedere klus is anders. Daarom zijn er flinke prijsverschillen. Wees verstandig en vergelijk eerst de prijzen zodat je zeker weet dat je niet de hoofdprijs zult betalen! Vul hieronder je postcode in en begin direct met het vergelijken van offertes. Zo kun je tot wel 30% besparen!