Knaagdierbesmetting bestrijden

Een besmettelijke ziekte kan je in principe overal oplopen. Er zijn echter situaties waarin het sneller gebeurt dat iemand een besmettelijke ziekte oploopt. We hebben het over die situaties waarin er sprake is van knaagdieren. Deze knaagdierbesmetting is iets waar artsen steeds geduchter op worden. Wanneer jij je meldt met een besmettelijke ziekte wordt doorgaans eerst gevraagd of je op een boerderij woont. Daarna wordt gevraagd of je onlangs op een boerderij bent geweest. De reden hiervan is heel eenvoudig. Je loopt de grootste kans op een besmettelijke ziekte doordat je in contact kwam met ongedierte.

Hoe een besmettelijke ziekte wordt overgebracht

De meeste mensen denken dat  je een besmettelijke ziekte alleen via de lucht kan krijgen. Dat is deels waar want het is de meest gebruikelijke manier om een besmettelijke ziekte op te lopen. Daarnaast zijn er echter meerder manieren om een besmetting met een aandoening op te lopen. Daar wordt veel minder aandacht aan besteed. We hebben het over knaagdieren die zich ophouden in jouw leefomgeving. Deze dieren zijn overbrengers van ernstige ziektes. Denk maar eens aan de pest zoals die in de middeleeuwen heerste. De veroorzakers hiervan waren de ratten die in die tijd overal op straat en in huizen liepen. De bacillen die de aandoening verspreidden bleven op hun snorharen zitten. Overal waar deze dieren kwamen brachten ze dood en verderf. Doordat men de woningen niet goed had beschermd en afgeschermd had de pest vrij spel. Een uitbraak van de pest hoef je nu niet meer te verwachten in een tijd waarin de medische zorg een stuk beter is dan vroeger, maar er zijn meerdere aandoeningen die worden overgebracht door knaagdieren.

Lintworm

De lintworm is een beestje wat je gemakkelijk bij je kan krijgen wanneer je last hebt van muizen in huis. De reden hiervan is het feit dat het gaat om de vossenlintworm. De vos komt steeds vaker voor in woonwijken, zeker wanneer er genoeg voedsel voor dit dier te vinden is. De vos laat zijn uitwerpselen achter op de grond. Ratten en muizen lopen door dit gebied heen en krijgen op die manier de lintwormen die aan de uitwerpselen zitten aan hun huid. Doordat ratten en muizen op veel plekken komen, en dus ook bij jou thuis, is de kans groot dat ze deze ook bij jou achterlaten. Ratten en muizen komen namelijk bij jouw voedsel waardoor de kans groot is dat jij vossenlintworm binnenkrijgt. Een lintworm kan behoorlijk schade aanrichten in jouw maag-darm gestel en zal er dan ook met medicijnen uit moeten worden verwijderd.

Echinococcose

Echinococcose, oftewel blaasworm, is een aandoening die dezelfde manier als lintworm verspreid kan worden. Dit dier zal zich in eerste instantie in jouw lever manifesteren. Daardoor krijg je ernstige ziekteverschijnselen waar de huisarts niet snel raad mee zal weten. Er is een manier om deze aandoening te voorkomen:

 • Was bosvruchten goed voor je ze eet. Ga je in het bos bramen en bosbessen plukken, zorg er dan voor dat deze goed gewassen zijn voor je ze eet. Daardoor kan een eventuele lintwormbesmetting worden voorkomen.
 • Geef honden regelmatig een ontwormingskuur. Dit is een kuur die je kan bestellen bij de dierenarts.
 • Laat je bloed controleren op afweerstoffen tegen Echinococcose. Dat doe je bij personen die geregeld met vossen in contact komen.

Voorkom  dat jij een knaagdierbesmetting oploopt

Voor jou is het van het grootste belang dat je zelf geen knaagdierbesmetting oploopt. Je kan dan ook het beste je voorzorgsmaatregelen treffen. Dat doe je op de volgende manieren:

 • Houd begroeiing laag. De begroeiing rondom jouw huis kan je het beste zo laag mogelijk houden. Dat houdt in dat je gras en struiken kort en overzichtelijk houdt en dat je dit niet teveel laat woekeren. Hoog gras en hoge struiken zijn namelijk een plek waar ongedierte zich goed in thuis voelt. Door het laag houden van de begroeiing beperk je het leefgebied van knaagdieren.
 • Wees alert op de tekenen van overlast. De aanwezigheid van knaagdieren in je huis heb je snel genoeg in de gaten. Let erop dat je de sporen herkent. Een spoor kan bijvoorbeeld bestaan uit keuteltjes in de buurt van voedsel. Doordat een muis een heel kort maag-darm gestel heeft zal deze doorgaans poepen in de buurt van de plek waar hij heeft gegeten. Je herkent de aanwezigheid van muizen dus door keuteltjes van ongeveer een centimeter lang en één tot twee millimeter breed.
 • Plekken waar een muis op heeft geplast. De urine van een muis is uitermate zuur. Wanneer een muis heeft geplast op bijvoorbeeld de rand van een bierflesje zal dit heel zuur smaken wanneer je ervan drinkt. Deze tekenen moet je in de gaten houden. Heb je last van een muizenplaag in je huis, dan moet je dit soort zaken voorkomen. Gooi dergelijke levensmiddelen weg.

De kosten van knaagdierbestrijding

Wil je ongedierte laten bestrijden in jouw huis, dan is het goed om de onderstaande prijzen door te nemen:

Welke werkzaamheden voert de knaagdierbestrijding uit Periodieke werkzaamheden of op afroep Prijs
Bestrijden van ratten en/of muizen Op afroep Tussen 90 en 145 euro
Scannen op aanwezigheid van ratten en/of muizen en bestrijden wanneer het nodig is Periodiek Per maand tussen 75 en 100 euro

Besparen op de bestrijding van ongedierte

Je kan gemakkelijk besparen aan de hand van offertes. Die vraag je op met onderstaande button. Je vergelijkt ze op een aantal punten:

 • De hoogte van het arbeidsloon
 • De hoogte van de materiaalkosten
 • De hoogte van de voorrijkosten
 • De hoogte van de kilometerkosten
 • De BTW

Vergelijk ongediertebestrijders in jouw regio!

Iedere klus is anders. Daarom zijn er flinke prijsverschillen. Wees verstandig en vergelijk eerst de prijzen zodat je zeker weet dat je niet de hoofdprijs zult betalen! Vul hieronder je postcode in en begin direct met het vergelijken van offertes. Zo kun je tot wel 30% besparen!