Kosten houtaantasters bestrijden

Wie in zijn huis een houten vloer of veel houten meubelen heeft kent deze angst. In de nacht als alles stil is hoor je letterlijk dat er wordt geknaagd aan het hout in je huis. Dit geschraap is een onmiskenbaar geluid. Het hoort bij ongedierte wat zich voedt met het hout in jouw huis. We keken voor jou naar de kosten van houtaantasters bestrijden. Daarnaast keken we naar wat je zelf kan doen om dit probleem de kop in te drukken.

Herken de houtaantaster

Er zijn meerdere diersoorten die zich voeden met het hout in jouw huis. We hebben de meest voorkomende soorten voor je op een rij gezet.

 • Houtworm. Dit is het bekendste beestje wat jouw hout aantast. Het is een beestje wat zich enkel voedt met hout tot het volgroeid is.
 • Boktor. Juist. Dit is de volgroeide variant van de houtworm. Eenmaal volgroeid is dit beestje nog vervelender dan de houtworm omdat het zich voortplant. Dat gebeurt met nog meer houtworm, waardoor een probleem kan uitgroeien tot een ware plaag.
 • Bedwants. De bedwants is een diersoort die minder bekend staat omdat hij hout aantast terwijl dit wel zo is. De bedwants is minder agressief in het aantasten van hout. Dat komt doordat hij enkel een klein holletje knaagt in hout om zich er vervolgens in te verschansen. Hij verraadt zich echter sneller doordat bloed komt zuigen bij jou in de nacht. Je zal de aanwezigheid van de bedwants dus een stuk sneller opmerken.

De kosten van de bestrijding van ongedierte

We informeerden naar de kosten van de bestrijding van ongedierte. We keken naar de kosten van een professional maar ook naar de kosten van middelen die in de handel zijn om het probleem zelf aan te pakken. We kregen de volgende offertes toegestuurd.

Welk ongedierte wordt er verdelgd Welke methode wordt gebruikt Doeltreffendheid van de aanpak Prijs van de methode
Houtworm en boktor Uitroken en verdelgen door professional per vierkante meter  oppervlak Zeer doeltreffend. Niet alleen het ongedierte maar ook het nest wordt verwijderd Tussen 4 en 12 euro per vierkante meter
Bedwants Uitroken en verdelgen door professional op basis van één klus Zeer doeltreffend. Niet alleen het ongedierte maar ook het nest wordt verwijderd Tussen 175 en 200 euro
Alle soorten kruipend ongedierte Verdelgen via een spray-bus Niet echt doeltreffend. Het zichtbare ongedierte wordt verdelgd. Het ongedierte wat echter in het hout zelf zit in het nest blijft behouden Tussen 10 en 14 euro voor een spray-bus
Alle soorten kruipend en vliegend ongedierte Ultrasoon verjager Niet bewezen. Bewijs dat het product werkt ontbreekt. Tussen 29 en 40 euro per apparaat

Waarom de verdelger zo kostbaar is

Ga je ongedierte wat je hout aantast aanpakken dan kom je er al snel achter dat de verdelger de meest kostbare keuze is. We deden navraag waarom dit zo is. Men kwam met de volgende toelichting:

 • Kosten van het arbeidsloon. Een ongediertebestrijder zal nooit een heel uur of twee hele uren bezig zijn in jouw huis met de bestrijding van ongedierte wat het hout aantast. Daar staat tegenover dat dit wel zo op de factuur komt te staan. Dit is een discutabel punt. Feit is echter dat ongediertebestrijders met een minimum aantal uren werken omdat het niet te doen is om een enorm aantal klussen na elkaar af te rijden wanneer er een afstand tussen zit. Het is om die reden dat men werkt met een blok van een uur of twee uur. Het is wel goed om hiernaar te vragen wanneer je een ongediertebestrijder gaat inhuren. Maak vooraf een tijdsinschatting van de aanpak van het probleem.
 • Kosten van het materiaal. In het verleden werd er doorgaans gebruik gemaakt van DDT om ongedierte te bestrijden. Uiteindelijk bleek dat dit uiterst giftige materiaal zeer slecht is voor het milieu en de volksgezondheid. Er wordt dan ook om die reden tegenwoordig gebruik gemaakt van biologische materialen. Die blijken een stuk duurder te zijn in het gebruik en de aanschaf dan DDT. Dat zie je terug in de kosten van de ongedierteverdelger.
 • Voorrijkosten. Een ongediertebestrijder maakt zijn vaste kosten bij een klus. Zo moet hij het materiaal om het ongedierte mee te verdelgen aanvoeren. Daarnaast moet hij de werkplek voorbereiden en ook naderhand weer opruimen. Die kosten betaal jij terug in de post voorrijkosten.
 • Kilometerkosten. Dit is een de enige post op de lijst waar je wel zelf de hand in hebt. Je bepaalt zelf waar een ongediertebestrijder vandaan komt gereden. Kies een ongediertebestrijder uit jouw eigen omgeving om hierop te besparen.

Besparen op de kosten van een verdelger

Besparen op de kosten van een ongediertebestrijder is eenvoudig met deze tips:

 • Werk samen met de buren. Heb jij last van boktor en houtworm dan is de kans groot dat je buren dat ook hebben. Door gezamenlijk een ongediertebestrijder in te huren kunnen jullie besparen op het arbeidsloon van een ongediertebestrijder. Deze hoeft dan geen twee aparte adressen af te reizen waardoor jullie mogelijk gezamenlijk een deal kunnen maken.
 • Voorkom erger. Op tijd een ongediertebestrijder inhuren is de beste manier om te voorkomen dat de kosten uit de hand zullen lopen. De ondergrens bij het tarief van de bestrijding van houtworm is het tarief wanneer de overlast nog niet zo groot is.
 • Vraag eerst om offertes.

Offertes die besparen

Besparen op een ongediertebestrijder doe je door offertes op te vragen, je doet dat met deze button. Vervolgens controleer je ze op deze punten:

 • De hoogte van het arbeidsloon, het minimum aantal uren
 • De hoogte van de materiaalkosten
 • Prijzen met de BTW erin
 • De hoogte van de kilometerkosten

Vergelijk ongediertebestrijders in jouw regio!

Iedere klus is anders. Daarom zijn er flinke prijsverschillen. Wees verstandig en vergelijk eerst de prijzen zodat je zeker weet dat je niet de hoofdprijs zult betalen! Vul hieronder je postcode in en begin direct met het vergelijken van offertes. Zo kun je tot wel 30% besparen!